Brevväxling, högläsningsstunder och biblioteksbesök

15.03.2025 kl. 13:40
I Vasa deltar fyra Folkhälsan-eftisar i projektet Läsande eftis

Det här läsåret har åtta-åringarna Wilma och Olivia plöjt igenom extra många böcker tack vare projektet Läsande Eftis. De går båda i Folkhälsans eftis i Sundom

- Och jag har säkert tjugo böcker i pulpeten nu, säger Wilma som helst läser spökhistorier och skräck. 

För Wilma är det viktigt att en spökhistoria slutar dåligt, medan Olivia tycker att något bra ändå alltid borde finnas med. 

- Man orkar inte hela tiden med att någon dör eller försvinner.

Olivia läser helst andra typer av böcker, som serien om Kitty som handlar om snälla fall. Det kan gälla ett par örhängen som plötsligt är spårlöst försvunna. 



Olivia har läst alla Harry Potter-böcker många gånger om. 

Årets grupp är extra intresserade av läsning


Olivias och Wilmas eftisledare Ann-Britt Kvist har märkt att barnen i årets eftisgrupp är extra intresserade av läsning och hoppas att det är en ihållande trend och inte bara något tillfälligt. 

- Vi har ju lyxen att ha Sundoms bibliotek i vår egen skolbyggnad och i samband med Läsande Eftis-projektet har vi börjat besöka biblioteket varje vecka. Barnen frågar ivrigt efter just den dagen. 

Biblioteksbesöken har hon gjort med sina eftisgrupper också förut, men då betydligt mera sällan. 

- Då blev det ofta småvilda stunder där barnen lekte kurragömma bland bokhyllorna, minns Ann-Britt. Nu finns en större iver att både söka, hitta och låna böcker - och dessutom tipsar barnen varandra om vad de hittat. 


Läsande Eftis-temat har bjudit oss på många mysiga och fina stunder, säger Ann-Britt Kvist som är föreståndare för eftis i Sundom. I vintras, till exempel, då det redan var rätt mörkt där ute fastän det var eftermiddag, så kunde barnen sitta uppkrupna i sofforna och bläddra i böcker tillsammans. Att se deras stigande iver har varit en rolig process.  

Med Astrid Lindgren som tema


Eleverna intresserar sig för allt från vulkaner och tornadon till farliga djur, och Wilma brukar plocka fram en bok som hon bläddrade i redan som tre-åring: Bluey Simskola

- Den har så fina bilder, säger hon. Och nu när jag kan läsa själv så brukar jag ibland ha egna högläsningsstunder för yngre barn.

Också på eftis har man återkommande högläsningsstunder och där läser ledarna ofta enligt vissa teman. Ett sådant tema har till exempel varit Astrid Lindgren, då det inte längre är självklart att barn känner till varken Madicken eller Emil i Lönneberga. 

- De har så många andra referenser nu, säger Ann-Britt Kvist. Sommarskuggan eller tecknade figurer från internationella serier som är mera främmande för oss vuxna. Men när vi läser Astrid Lindgren går berättelserna fortfarande hem, så det gäller bara för oss att plocka fram dem.

Nya brevvänner och en gemensam picknick 


Förutom sagostunder och biblioteksbesök har Läsande Eftis-temat också inneburit brevväxling. Fyra eftisgrupper från Folkhälsan i Vasa deltar i projektet och därmed också i brevväxlingen - och i slutet av vårterminen ska alla ses på en gemensam picknick. Olivia och Wilma längtar efter att få träffa sina brevvänner i verkligheten. 

Ett par av brevvännerna går på Gerby eftis där Anna Hemming är ansvarig ledare och enligt henne är ett läsprojekt perfekt för just eftisgrupper. 

- Verksamheten är så fri från både tvång och krav att man kan ägna sig åt läsningen helt frivilligt, säger hon. Det gör att många barn som annars inte brukar läsa plötsligt sitter helt försjunkna i en bok, och ju starkare läsare man blir desto lättare är det också att ta till sig nya böcker. Det är ju helt underbart då allt från empati till fantasivärldar och social kompetens utvecklas just genom läsningen. 


Under läsårets gång har vi eftisledare också fått mycket givande fortbildning i temat läsning, säger Anna Hemming som är ansvarig ledare på Gerby eftis. 

Alissa pysslar armband under sagostunderna 
 

I Gerby har man också högläsningsstunder där den som vill får pyssla med något samtidigt som man lyssnar. Sjuåriga Alissa brukar göra armband under sagostunderna, då det är mycket lättare att koncentrera sig på boken då. 

Ibland har böckerna behandlat teman som barnen diskuterat efteråt, som till exempel vänskap. Det har resulterat i ett vänskapsträd på väggen med löv gjorda av hjärtan där barnen skrivit ner sina tankar - om allt från hur man är en trevlig kompis till tips om hur man skaffar nya vänner. 

Spännande boklådor från stadsbiblioteket 


Under läsåret har Gerby eftis också haft ett samarbete med stadsbiblioteket i Vasa som de gärna fortsätter med också efter projektets slut. 

- Vi har besökt biblioteket och så har vi också beställt flera boklådor av dem som alltid varit lika spännande att ta emot, säger Anna Hemming. 

De har också ansökt - och fått - pengar från Svenska Kulturfonden för att kunna köpa nya böcker till skolbiblioteket, sådana som kunde vara i elevernas smak. 

Sjuåriga Sander har märkt att det kommit många nya böcker till skolan och går gärna i biblioteket och bläddrar i faktaböcker. 

- Här har jag hittat en bok om planeterna, berättar han. Det står att Venus är gjord av giftig gas, så om människan kommer för nära den går det nog inte så bra. 

Sander lärde sig läsa när han var fyra år gammal. Han tycker också om att skriva, men vill inte bli författare. 

 

Text och bild:
Hanna Klingenberg
hannaklingenberg@hotmail.com


FAKTA