Läsinspiration i novembermörkret

22.11.2024 kl. 17:33
Mörk och våldsam fantasy, romantik, noveller och Finlands historia. Det är vad eftispersonal läser just nu. Läsande förebilder av olika slag är viktiga och några samlades på Böle bibliotek den 21.11.

Träffen på biblioteket i Helsingfors inleds med att projektkoordinator Johanna Berlin högläser en dikt om slask.

”Nu blev det slask slask slask.
Jag vill ha sol sol sol”.

Hanna Lundströms ord och Maija Hurmes dikt illustrerar på pricken hur det känns en trött vardagsmorgon mitt i den mörkaste årstiden. Men att samlas kring läsning är däremot inspirerande och snart är samtalen i gång bland deltagarna i träffen för Läsande eftis.

Projektet är inne på sitt andra läsår med träffar för eftispersonal i hela Svenskfinland och språköarna, både på biblioteken och på distans. Novemberträffen i Helsingfors hölls på Böle bibliotek som är stadens huvudbibliotek och bas för det flerspråkiga biblioteket. Det flerspråkiga biblioteket har ett nationellt uppdrag och erbjuder böcker på 80 sällsynta språk i Finland såsom arabiska, ukrainska, kinesiska, somaliska, farsi och vietnamesiska.

- Vi tar fram boklistor på olika språk kring teman som att börja skolan, vänskap och emotionella färdigheter och i samlingarna finns såväl bilderböcker, romaner, faktaböcker som tidningar, berättar Eeva Pilviö, informatiker vid det flerspråkiga biblioteket.

Det flerspråkiga bibliotekets samlingar går att fjärrlåna i hela landet. Den som är ute efter böcker på de nationella språken, de officiella minoritetsspråken och de stora europeiska språken betjänas i första hand av det egna kommunala biblioteket. Ett huvudfokus i Läsande eftis det kommande året är just flerspråkighet och mångfald av modersmål. Temat har valts ut på basen av önskemål från dem som deltagit i de fortbildande träffarna under det gånga läsåret.

Varje vuxen deltagare i Läsande eftis får med sig ett nyckelband med plats för en lapp där man skriver vad man läser just nu. Nyckelbandet är ett sätt att fånga barnens intresse och det brukar leda till små mikrosamtal om läsning, berättar Johanna Berlin. Att synliggöra läsning är viktigt, likaså att skapa förutsättningar för koncentration och avkoppling som möjliggör läsro tillsammans.

- Läsning är en osynlig och tålamodskrävande syssla. Barn vill se att något händer, något som syns och märks, säger Lotta Dammert från Folkhälsan.

Som ett svar på detta har Läsväskan utvecklats. Läsväskan är en digital plattform där man kan logga in antal lästa sidor och böcker, se hur läsfebern stiger och uppnå nya nivåer när läsmängden ökar på samma sätt som i spelvärlden. Genom Läsande eftis har över femtio eftisar nappat på möjligheten att registrera sin läsning via Läsväskan, som upprätthålls av Folkhälsan. Just samarbetet med biblioteken och med Läsväskan är delar i projektet som kommer att bestå, så att det läsfrämjande arbetet kan fortsätta på varje eftis också efter att projektet avslutas. Att läsa målinriktat är motiverande och hjälper att få en bra läskondition. Å andra sidan är aktiviteter och samtal kring det lästa nyckeln till att göra läsningen meningsfull för barn.

- Läsning betyder olika saker för olika människor och varje vuxen kan vara en läsande förebild, oberoende av hur mycket man läser eller vad man läser helst, säger Johanna Berlin.

Så vad läser eftispersonalen då själva? Här är en samlad lista av vad deltagarna under träffen i Helsingfors läst på sistone:

  • Kuinka krokotiili kadotti kielensä av Tiina Lehtoranta. Bilderboksberättelse på flera språk.
  • Brorsans kompis Robban av Maja Herzell illustrerad av Joanna Hellgren. En barnroman nominerad till Augustpriset 2024.
  • Lätkä-Lauri av Roope Lipasti illustrerad av Harri Oksanen. Humoristisk bokserie för barn.
  • Ljusligheter av Hanna Lundström illustrerad av Maija Hurme. Poesibilderbok.
  • The Witcher av Andrzej Sapkowski. Mörk fantasyserie.
  • Ärren bär jag med stolthet: Branden i Edsbyn och livet efteråt av Emma Schols och Frida Funemyr
  • Världens största butik: biografin om Jeff Bezos och Amazon av Brad Stone
  • Superhyvää suolistolle! av Leena Putkonen
  • Finlands svenska historia av Martin Hårdstedt

Läsande eftis är finansierat av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och du kan läsa mer om projektet här:


Kontakt:
Johanna Berlin, projektkoordinator
johanna.berlin@sydkusten.fi
+358 (0)50 5149039