I november bär det åter av på Den stora läsresan! Det är Folkhälsans Läsväskan som arrangerar resan som alla kan delta i genom att läsa böcker. Varje läst sida tar en luftballong vidare i världen. Ju mer vi läser desto längre får vi resa!
Gör november till er stora läsmånad på eftis och kom med på Den stora läsresan. Projektet Läsande eftis och Folkhälsan Läsväskan ordnar en introduktion till kampanjen den 7.11 kl 8.30-10.00 på Teams. På träffen får ni höra vad läskampanjen går ut på och hur ni med era eftisbarn kan hoppa på luftballongen och med hjälp av läskraft resa runt världen. Med på resan får ni några färska tips på läsvärda böcker. Vi berättar även om andra årligen återkommande läskampanjer och den som ännu har frågor om Läsväskan har också möjlighet att få handledning i basfunktionerna i Läsväskan.
Anmäl dig här
Länken sänds åt alla som anmält sig ett par dagar innan träffen.
Välkommen med på Den stora läsresan!
Vad är Läsväskan?
Den finlandssvenska digitala lärmiljön Läsväskan ger skjuts in i litteraturens värld. Den unika plattformen hjälper barn och ungdomar att hitta läsglädjen och är framtagen av lärare som känner till vardagens utmaningar i skolorna. I dag används Läsväskan av kring 8 000 personer i 38 kommuner.
Sydkustens projekt Läsande eftis samarbetar med Läsväskan för att även morgon- och eftermiddagsverksamheten ska kunna ta del av Läsväskan. Ca 60 eftisar i Svenskfinland har redan registrerat sig till Läsväskan.
Läsväskan är en mångsidig lärmiljö som riktar sig till förskolebarn och grundskoleelever samt deras lärare och ledare. Därtill har ivriga ”medläsenärer”, så som eftisledare, föräldrar och mor- och farföräldrar, möjlighet att använda plattformen för att stödja barnets läsning. Tjänsten tas i bruk genom att kommuner avtalar med Läsväskan, varefter plattformen är avgiftsfri för användarna.
I Läsväskan kan man läsa boktips, skriva bokomdömen, skapa boklistor, göra läroplansenliga nivåanpassade uppgifter, hitta information om författare samt delta i olika läskampanjer. Man kan också välja sin avatar och spela läsfrämjande spel. För tillfället innehåller Läsväskan kring 4 000 bokomdömen, som publiceras anonymt efter att läraren har godkänt elevens text.