Följ med på Den stora läsresan!

01.11.2023 kl. 21:31
Ju mer vi läser desto längre får vi resa.

I november bär det åter av på Den stora läsresan! Det är Folkhälsans Läsväskan som arrangerar resan som alla kan delta i genom att läsa böcker. Varje läst sida tar en luftballong vidare i världen. Förra året ankrade den i norra Tyskland och resan fortsätter nu därifrån.

Alla sidor som registreras i Läsväskan ger automatiskt ballongen kraft, men den som inte är med i Läsväskan kan också registrera sina lästa sidor på nätet: lasvaskan.fi/lasresan

Vad är Läsväskan?

Den finlandssvenska digitala lärmiljön Läsväskan ger skjuts in i litteraturens värld. Den unika plattformen hjälper barn och ungdomar att hitta läsglädjen och är framtagen av lärare som känner till vardagens utmaningar i skolorna. I dag används Läsväskan av kring 8 000 personer i 38 kommuner. Nu samarbetar Sydkustens projekt Läsande eftis med Läsväskan för att även morgon- och eftermiddagsverksamheten ska kunna ta del av Läsväskan.

Läsväskan är en mångsidig lärmiljö som riktar sig till förskolebarn och grundskoleelever samt deras lärare. Därtill har ivriga ”medläsenärer”, så som eftisledare, föräldrar och mor- och farföräldrar, möjlighet att använda plattformen för att stödja barnets läsning. Tjänsten tas i bruk genom att kommuner avtalar med Läsväskan, varefter plattformen är avgiftsfri för användarna.

I Läsväskan kan man läsa boktips, skriva bokomdömen, skapa boklistor, göra läroplansenliga nivåanpassade uppgifter, hitta information om författare samt delta i olika läskampanjer. Man kan också välja sin avatar och spela läsfrämjande spel. För tillfället innehåller Läsväskan kring 4 000 bokomdömen, som publiceras anonymt efter att läraren har godkänt elevens text.

 

Monica Martens-Seppelin