Norr om Stan, Staffansby eftis

Besök: 26.1.2016

Melissa Sukanen

Jag traskar in på Solhems gård tisdag eftermiddag klockan två. Trots det slaskiga och gråa vädret är det flera barn som leker ute på gården, medan andra gör sig färdiga att gå in och äta mellanmål. Inne i tamburen hänger ettorna upp sina utekläder som råkat bli ganska blöta på vägen från skolan till eftis. Jag hälsar på eftis ansvariga ledare Lotta Soveri, som visar mig runt i det stora huset.

Staffansby eftis ordnas på Solhem. Solhem består av en stor tambur och ett kansli, samt matsal, kök och en större sal med en scen och trappor. Solhem är Malm svenska ungdomsförenings hus, beläget mitt emot Malms kyrka på Kyrkobyvägen 23. Huset har funnits sedan början av 1900-talet, och varit i användning av många olika aktörer. Norr om Stans eftis hyr utrymmet för eftisverksamheten på eftermiddagarna, då utrymmet aktivt också används till andra former av verksamhet som t.ex. klubbar, dagkolonier och scoutmöten.  Eleverna på Staffansby eftis går alla i Staffansby lågstadieskola, som ligger på ca 15 minuters promenadavstånd ifrån eftiset. Ledarna möter barnen vid skolgården då de slutat, och promenerar med dem tillsammans till eftis. På NoS eftis jobbar fyra ledare; Ida Danielsbacka, Nina Tikkanen, Sofia Åkermarck och Lotta Soveri. De har alla lite olika bakgrund; Nina har jobbat på daghem tidigare, Ida är utbildad ordkonstledare, Sofia idrottsinstruktör och Lotta har lett en hel del fritidsklubbar före eftisverksamheten. Tillsammans ansvarar de för Solhems 34 eftisbarn.

På Staffansby eftis är dagen strukturerad så att barnen först är ute en stund efter skoldagen innan mellanmålet serveras. Ledarna turas om med köksturerna, samt bereder mellanmålet själv. Eftersom ledarna handlar mellanmålet själva, har de möjlighet att satsa på ekologiska produkter och hälsosamma mellanmålsalternativ.

På Solhem har de bestämt sig för att låta olika teman inspirera verksamheten under de olika månaderna. Under varje månad introduceras ett nytt tema, som bland annat har varit motion, kultur och dylikt. Månadstemat för januari är mat, och barnen har fått smaka på en ny frukt eller grönsak varje dag. Idag fick jag delta i gruppsamlingen som ordnades i den stora salen och ta del i provsmakningen. Ledarna har med sig en stor världskarta för att visa barnen vilket land dagens frukt eller grönsak kommer ifrån, samt avståndet som matprodukten färdas till Finland. Idag fick barnen smaka på avokado. Många tackade nej till provsmakningen, men en stor del av barnen smakar då de blir uppmuntrade att smaka på den hemliga ingrediensen i guacamole. Jag blir även introducerad till eftisets maskot Ruter, som är en genusneutral noshörning som får göra hembesök hos barnen. Ruter bor i en påse som innehåller olika tillbehör som Ruter behöver. Barnen får turas om att ta hem Ruter, som oftast övernattar en natt.

Norr om Stans eftis har en mycket avslappnad stämning, barnen får mycket fritt välja vad de vill göra under dagen. Att rita och färglägga tycks vara väldigt omtyckt, och jag får se flera av barnens fina teckningar. De har alla fått sina egna teckningsblock där de får utöva sina artistiska talanger. Två killar har dessutom börjat skriva sina egna berättelser och planerar att göra en bok av dem.

Solhems eftis samarbetar ibland med det finska eftiset som ligger i grannhuset, de har bland annat spelat innebandy i skolans gympasal och organiserat disco tillsammans. På torsdagar brukar eftisgruppen göra utfärder. De har bland annat gått till närbiblioteket i Malm, där barnen har fått bekanta sig med nya böcker och ledarna kunnat ha högläsning för barnen. Ida berättar även att hon ordnat ordkonstinspirerade uppgifter åt barnen, vilket blivit en väldig succé. Ledarna uppmärksammar barnens önskemål i planeringen av verksamheten, och ordnar högläsning, skivråd och annan ledd verksamhet enligt barnens önskemål. Jag tackar för min del förrän jag blir tvungen att traska ut i det slaskiga januarivädret igen. Inne fortsätter barnen pussla, rita och leka i den stora salen.

Läs mer om Norr om Stans eftis på Nos hemsidor: http://nos.fi/eftis/om_eftis/