Eftis i fokus - våren 2010

Eftis:                   Degerby eftis i Ingå
Besök:               17.3.2010
Text och foto: Monica Martens-Seppelin
Läs eller ladda ner reportaget i pdf-version här

Det ärr ännu full vinter i mitten av mars, men solen skiner och våren har börjat göra sig
påmind när jag åker iväg till Ingå för att besöka Degerby eftis i Degerby skola.I Degerby skola går ca 100 barn i åk 1-6 och i samma komplex finns också eftis, daghem och förskola. Degerby eftis upprätthålls av Ingå kommun sedan år 2008 och verksamheten är starkt sammankopplad med förskolan. Eftis och förskolan fungerar i samma utrymmen och en stor del av förskolebarnen fortsätter på eftis på eftermiddagen. Sammanlagt 22 barn är inskrivna av vilka dryga hälften är förskolebarn. Två av barnen kommer från den finska skolan Merituulen koulu, vilket i praktiken innebär att en del av verksamheten är tvåspråkig och barnen får en naturlig kontakt till det andra språket.

Personalen

Personalen på Degerby eftis består av tre personer; ansvariga eftisledaren Pia Halme, assistent Titti Lundqvist och eftisledare Gretel Tötterman. Pia jobbar varje dag kl 7.30-15.15. Hon har först morgis för förskolebarnen och jobbar som assistent vid förskolan på förmiddagen. Titti jobbar som assistent i åk 3 och eftis med en arbetstid mellan 9.30 och 17.30 och Gretel jobbar som eftisledare från 12.30 till 17.30.

Miniskola

När jag anländer till Degerby eftis välkomnas jag av ansvariga ledaren Pia Halme. Hon berättar att det idag är frivillig miniskola för förskolebarnen i ett av skolans klassrum och vi går dit. Det är 6 av flickorna som deltar denna gång och idag över de på att göra olika figurer och streck som bokstäverna består av. I tur och ordning få de komma upp till tavlan och rita figurer som ska bilda en helhet eller ny bild. Den första blev ett slott i havet av olika sick-sack-formade, vågiga och raka linjer.


Miniskola! Annika ritar sina linjer på den gemensamma bilden och Pia övervakar

När miniskolan är slut går vi till eftis där många andra barn redan är på plats. En grupp sitter och spelar Uno, två pojkar leker i soffan, och några spelar och några ritar.

Barnen spelar, leker och ritar en stund före samlingen

Muminprojektet

Pia berättar om Mumin-projektet som pågått en och en halv vecka och håller som bäst på att avslutas. På ett bord finns en utställning med olika Mumin-prylar och -böcker och på väggen hänger ett stort vackert konstverk som barnen gjort av tyg. Väggbonaden är en kopia av den traditionella svartvita kartan över mumindalen. Idéen till Muminprojektet fick Pia från Eftis-info februari 2010 där det fanns info om att Mumin firar 65-årsjubileum i år. Med Mumin-projektet ville man uppmärksamma detta och i projektet har ingått bl.a. följande verksamheter:

  • Väggbonaden i tyg som barnen gjort tillsammans i smågrupper (se bilder nedan)
  • Pinndockor. Mumin-figurer som barnen först ritat och färglagt, sedan klippt ut och limmat på  en pinne.
  • Målningar med Mumin-motiv i vattenfärg. Barnen fick måla sin favoritfigur, inget vitt fick synas på pappret (se bilder nedan)
  • Varje dag har högläsningsboken varit en muminbok. Barnen har fått ta med egna böcker och också filmer.
  • Lekarna har omvandlats till muminlekar, t.ex. Morran (gäddan) kommer, m.fl.
  • Alla har tagit med Mumin-relaterade saker/böcker hemifrån och av dessa har det blivit en rolig utställning i eftissalen.

 
Ursprunglig bild                                                                           Barnens bild

Samling

Varje dag före mellanmålet är det samling på eftis. Då är det sagostund och kalendergenomgång.
Idag läser Pia sagan Vinter i Mumindalen på finska. Alla barnen sitter lugnt och lyssnar på sagan.
I sagan tals det om stjärntecken och efteråt blir det en diskussion om vad stjärntecken och horoskop är och vilket stjärntecken alla har. Bland barnen finns också barn med Thailändskt ursprung som har kinesiska stjärntecken.

Före sagan går man igenom kalendern. Vad är det för veckodag, datum, månad, år, osv. Ett av barnen får sätta datum, månad och årtal på rätt veckodag. Idag är det Astrids tur. På kalendern finns också insatt verksamheter som sker på vissa veckodagar. T.ex. leksaksdag, filmdag, gymnastiksalsturen, pyssel, miniskolan, mm.

Efter samlingen tvättar alla händerna och går till matsalen där mellanmålet serveras och efter mellanmålet brukar man gå ut. Sedan börjar föräldrarna så småningom avhämta barnen. Degerby eftis är öppet ända till kl 17.30 eftersom många föräldrar har lång arbetsväg och pendlar till Helsingfors.

Barnen på Degerby eftis har denna vinter fått skida eller skrinna så gott som varje dag så länge det varit is på skridskobanan o snö i skidspåret. Detta har både föräldrarna o barnen uppskattat.

Tack för ett trevligt besök till ert eftis!

Läs mer om Mumins 65-årsjubileum på
www.moomin65.com 

Fakta om Degerby eftis i Ingå:

Antal barn: Totalt 22 barn: 13 förskolebarn, 6 ettor och 3 tvåor.
Antal anställda:  3
Avgifter:
1-6 dagar/månad: 30 €
7-15 dagar/månad: 60 €
16 dagar eller mer/månad: 80 €

Kontaktuppgifter: Pia Halme, tfn 09-5863158 www.inga.fi