LÄS MED MIG PÅ EFTIS


Sydkustens landskapsförbund satsar 2016-2018 på ett läsfrämjande projekt på eftisarna i samarbete med den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman. Projeket består av inspirationskurser, samarbete med äldre resurspersoner, samarbete med bibliotek, boktips och material att använda i verksamheten samt utbyte av goda erfarenheter och idéer!

Här har vi samlat det material som skapats, delats ut på inspirationskurserna samt övriga tips för att skapa läsglädje på eftis!

 

LÄSBINGO för eftis (klicka på bilden ovan för att printa ut bingo)

Kompendium med tips, uppgifter från boken Bockarna Bruse går på badhuset, mm

Litteraturlista med tips för böcker som lämpar sig för högläsning för barn i åk 1-2

Pedagogiskt material till bokpaket för åk 1 år 2018

Länklista med länkar till intressanta webbsidor.
De direkta länkarna finns också längre ner på denna sida.

Folkhälsans verksamhet för medfostrare, resurspersoner i skolor, eftis och dagis

Agneta Möller-Salmelas tips och idéer för hur man skapar stämningsfulla miljöer, m.m. finns på Läscentrums webbsida


Att jobba språkstimulerande på eftis

Det finns många olika möjligheter att jobba språkstimulerande på eftis. Det handlar t.ex. om att vara en språklig modell, att vara medveten om språket, att leka med språket och att ta in sagor, berättelser och böcker på olika sätt i verksamheten. På denna sida har vi samlat material och tips på webbsidor och länkar där du får idéer och inspiration för ditt eget arbete.

Ta kontakt med ert närbibliotek, de står gärna till tjänst med bokpaket och boktips enligt era egna önskemål!

Här finns ytterligare två listor med boktips för barn i åk 1-2 av specialbibliotekarie Sara Norlund-Laurent från Esbo:

  * 10 böcker om att börja skolan

  * Boktips för åk 1 & 2

 

Länklista

Klicka på rubrikerna som för dig vidare till inspirerande innehåll!

 

Folkhälsans lekdatabas och sidor med språkstimulerande material

 


 Den finlandssvenska Läsambassadörens sidor samlar mängder av tips, boklistor, forskning, länkar, mm kring läsande.

Sydkustens ordkonstskola erbjuder ordkonstverksamhet på svenska i hela södra Finland i klubbar och i olika projekt i skolor, på eftisar och dagisar. De har också utarbetat material som kan användas i verksamhet för och med barn.
Boken Ordkonst - alla har fantasi kan köpas för 10 € (+ porto)

 

www.kirjastokaista.fi/sv/lasframjande/
I Nettas läslustskola berättar läsinspiratören Agneta ”Netta” Möller-Salmela om hur man skapar läslust hos barn och unga och hur man ordnar bok- och berättarstunder. Nu finns alla sju delarna av läslustskolan publicerade på Bibliotekskanalen.

 

Barnens bibliotek är en svensk sajt om böcker och litteratur för barn och unga samt vuxna som jobbar med barn.Här hittar du boktips, pyssel, spel, författarpresentationer, material, tips och mycket mer.

 

Borgå stads eftisar samarbetar med biblioteken inom ramen för temat "I sagans värld". De har möjlighet att få ett läsdiplom och läser klassiska sagor hela månaden.

 


Läscentrum-Lukukeskus
främjar läsning och litteratur och ordnar författarbesök, läskampanjer samt publicerar tre tidskrifter.

Läscentrum och Barnboksinstitutet bjuder in hela Finland till Läsäventyret under Finlands jubileumsår 2017. Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto stöder projektet, som hör till Finland100-programmet. Det stora läsäventyret lyfter fram barnlitteraturen och läsglädjen under hela året.


 

Det nationella projektet Läslust pågick åren 2012-2015. Inom projektet fanns olika pilotprojekt där man utvevecklat samarbetet mellan bibliotek och skolor och tagit fram nya modeller och metoder. Läs mer på deras webb där det också finns material att ladda ner på svenska.

 


 
Vanda kulturtjänster och Vanda ordkonstskola har gett ut metodhandboken Lastenkirja raollaan kring hur man kan jobba med barnböcker och sagor på ett kreativt och lekfullt sätt i barngruppen. (På finska)
 

www.lasrorelsen.nu
Föreningen Läsrörelsen i Sverige jobbar för att främja läsning hos den svenska allmänheten.
Detta gör de genom olika läsfrämjande och utåtriktade åtgärder som stimulerar till läsande. Det skall bland annat ske genom landsomfattande insatser i samarbete med skola, bibliotek, arbetsliv, näringsliv, organisationer och myndigheter.


www.bokunge.se
Bokunge är en blogg om böcker för små barn, som drivs av tre barnboksjunkies. Här hittar du recensioner, tips och nyheter om böcker för barn upp till tio år. Vi är oberoende, och skriver om böcker från alla förlag.

 

www.bokpuffen.se
På bukpuffen kan du varje vecka lyssna på inledningen till en nyutkomen bok, en klassiker och en barn- och ungdomsbok á 3-5 minuter.

http://estridsbokklubb.ratata.fi/blogg/
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och pratar om dem med sina vänner. Estrid har också en egen bokshow där hon intervjuar författarna och illustratörerna. Serien sänds varannan måndag fr.o.m. 5.9.2016. I Estrids Bokklubbs blogg ingår skrivtips av författarna och illustratörerna. Följ med hur Estrids eget skrivprojekt framskrider och skapa din egen version! Du får gärna posta ditt bidrag som kommentar eller mejla det till fantaskopfilms@gmail.com

Bland alla som bidrar lottas barnböcker och bokpaket ut.